A favicon fontossága

Biztosan sok emberben merül fel a kérdés a cím láttán, hogy pontosan mi is az a favicon? A "fav" szó az angol "favourite" (kedvenc) szóból ered. Az "icon" szóval már mindannyian találkozhattunk a mindennapokban. Ott van a számítógépen, a telefonunkon, a táblagépünkön - szinte mindenhol. Apró, leegyszerűsített ábrák, melyek segítenek minket tájékozódni a különböző programok hosszú listáján.

Írta:

Először a Microsoft vezette be a favicon-ok használatát 1999-ben, amikor is megjelentette az Internet Explorer 5-ös verzióját. Ez volt az első böngésző, mely támogatta a favicon-ok megjelenését. A címsorok, illetve a könyvjelzők mellett jelentek meg. Segítette az embereket a tájékozódásban. Hogy hogyan, az igen egyszerű! Például hogy ha egy listában keresünk egy sort akkor nehezebben találjuk meg, főleg, hogy ha nincs is abc sorrendbe rendezve az adott lista. Viszont, hogy ha tudjuk, hogy a sor elején milyen ábra van, akkor sokkal hamarabb beazonosítja a szemünk a keresett sort, mintha csak betűk lennének.

Hasonló módon funkcionálnak a favicon-ok is. Régebben, hogy ha kettő vagy több weboldalt szerettünk volna egyidejűleg megnyitva tartani, akkor szükség volt rá, hogy a böngészőt többször is megnyissuk, ugyanis egy böngésző ablak csak egy weboldal megnyitására volt alkalmas egyszerre. Manapság a böngészők fülekkel működnek. Nincs szükség rá, hogy több böngészőt nyissunk meg több weboldal megnyitására. Elég az "új fülre" kattintani és máris felmehetünk egy másik oldalra is, úgy hogy az előző fül megjegyzi a korábban megnyitott oldalt.



Így kerülnek egymás mellé felsorolásra a különböző weboldalak. Egy horizontális listával találjuk szembe magunkat, melyben nehezebb a gyors és átlátható tájékozódás, hogyha csak betűk vannak. Egy komolyabb weboldal fejlesztői odafigyelnek az ilyen apró részletekre is. Fel vannak rá készülve, hogy a felhasználók napjában többször kerülnek szembe ehhez hasonló hosszú listákkal, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az általuk készített weboldalt könnyedén beazonosíthassa felhasználó, amikor a tekintetével végigfut a listán.

Egy ilyen ikon nem csupán a tájékozódásban segíti az interneten szörfölő embereket. Egy másik nagyon fontos téma, amit érint az a webes arculat. Egy kidolgozott webes arculatnak a favicon is része, vele zárul be a kör. Amennyibe nincs, úgy a weboldal arculata nem teljes. Vagyis amennyiben arculati fronton is a maximumot szeretnénk kihozni, fontos hogy a 16 x 16 pixeles kis ikonról se feledkezzünk meg a munka folyamán.

Lerágott csont, hogy napjainkban mennyire felgyorsult az információ áradata. Nagy a verseny, hogy ki tudja a legnagyobb szeleteket kivágni a tortából, így fontos, hogy minden oldalról a maximumot hozza cégünk weboldala.
 

Tagek: favicon, ikon, webes arculat

Keresés

Tagek

© 2006 - 2024 WebDeb Minden jog fenntartva
WebDeb - ahol a weblapok születnek
Készítette:
Lap tetejére